Len – to roślina włóknista, uprawiana od dawien dawna, bo znana już w starożytnym Egipcie stosowana w wielu gałęziach produkcji.
W ziołolecznictwie, przemyśle spożywczym, kosmetyce, produkcji płyt paździerzowych, paszy dla zwierząt i oczywiście w przemyśle tekstylnym.
O tej gałęzi dzisiaj porozprawiamy.
Len do obróbki wyrywamy jest razem z korzeniami, gdyż włókna występują w całej roślinie, również w korzeniach. Włókna pochodzące z łodyg są długie i charakteryzują się lepszą jakością, więc z nich powstaje przędza czesankowa, osnowowa i dalej tkanina. Z korzeni i górnych części rośliny uzyskujemy włókno krótkie do produkcji przędz zgrzebnych.
Tkanina lniana kojarzy nam się z szorstkością i sztywnością.
Rzeczywiście, dawniej wyroby z lnu tym się charakteryzowały.
Dzisiejsze włókno lniane poddane obróbce zmiękczającej, pozwala uzyskać miękką, przyjemną w dotyku tkaninę.
Jednak pamiętajmy o tym, że cechą podstawą lnu jest podatność na gniecenie. Jeżeli więc trafimy na tkaninę lnianą, która się nie mnie, należy zwrócić uwagę na skład, gdyż prawdopodobnie zawiera sprężyste włókna syntetyczne, działające niekorzystnie na nasz organizm.
Na pocieszenie warto pamiętać o tym, że wraz z dłuższym użytkowaniem i każdym kolejnym praniem tkanina lniana staje się coraz bardziej miękka, przyjemna w dotyku i coraz piękniejsza, gdyż len starzeje się szlachetnie.
A jak len wpływa na organizm człowieka?
Len wykazuje działanie antybakteryjne i antyalergiczne, nie podrażnia, nie uczula.
Jest bardzo przewiewny . Lniana tkanina nie powstrzymuje przepływu powietrza, szybko schnie, chroni przed upałem- dzięki czemu skóra oddycha, nie poci się ( len posiada najwyższą ze wszystkich włókien zdolność pochłaniania wody).
Daje wrażenie chłodu, co powoduje, że czujemy się rześko i świeżo. Len wpływa korzystnie na nasz sen. W czasie upalnych nocy przyjemnie nas ochładza, podczas zimowej aury zatrzymuje ciepło.
Tkaniny lniane nie elektryzują się.
Wyroby z lnu są produktami bardzo trwałymi. Biały len można prać w wysokich temperaturach, gotować, suszyć na słońcu, prasować na gorąco. Jest odporny na spieranie, tarcie i rozciąganie, a dzięki zawartości specjalnych związków – pektyn typu B – w miarę użytkowania – jak już wspomnieliśmy - staje się coraz bardziej miękki i miły w dotyku.
Produkty lniane - woreczki, chlebaki - to najlepszy sposób zabezpieczenia żywności przed zepsuciem. Dzięki dostępowi powietrza, przechowywane w nich artykuły, takie jak pieczywo, ziarna nie pleśnieją.
Len jest przyjazny dla środowiska. Jest bezodpadowy – do produkcji tkanin wykorzystana zostaje cała roślina. Ponadto jest całkowicie biodegradowalny - po zaprzestaniu użytkowania, pozbywając się bluzki czy serwety, nie musimy się martwic, że zaśmiecimy naszą planetę.
Len jest ponadczasowy, jest symbolem komfortu i elegancji.
Comments